Pagini

luni, 30 decembrie 2019

Cum să faci copilul să învețe

Cuvinte cheie: copii, educație, învățătură, internet, jocuri video, distracții, părinți, scris, citit.
Educația învățării

Încă de la început trebuie să subliniez faptul că în prezent este din ce în ce mai greu să convingi un copil să învețe, și asta pentru că tot ce înseamnă distracții online nu fac altceva decât să creeze în mintea copilului dorința de distracții. Iar prin citire și scriere copilul nu vede nimic distractiv.

Și de asemenea trebuie precizat faptul că scrierea și citirea (necesare în procesul învățării) nu pot concura cu efectele luminoase și sonore.
Mai mult chiar, există atât de multe jocuri video, desene animate și clipuri video unde este promovată o atitudine ostilă față de învățătură, încât copii copiază instantaneu cee ce văd.

Filozofia conform căreia copilul trebuie lăsat să se joace, "să își trăiască copilăria" este atât de prezenta și răspândită încât mulți părinți sunt depășiți de situație.
Nu vom vorbi despre părinții indiferenți față de educația copiilor lor, ei sunt o categorie aparte și nu fac subiectul prezentării de astăzi.

Plăceri și distracții


Întotdeauna omul, fie copil sau adult, a fost, este și va fi atras de distracții - de aici și denumirea de distracții.
Când un părinte este prea strict este acuzat că nu oferă libertate copiilor, câteodată considerat dictator.

Adevărul este însă că un copil crescut fără reguli va avea un viitor incert. Baza educației trebuie să aibă rădăcini în cei 7 ani de acasă, și bineînțeles fără a ne limita la doar cei 7 ani, ci pe toată durata copilăriei și adolescenței.

De reținut: dacă părinții citesc cărți, copilul are un exemplu pozitiv.

Dar dacă părinții nu citesc deloc ci doar se ocupă de cele materiale și singurele informații și le culeg de la tv sau Facebook - copiii vor avea lângă ei un exemplu negativ.
Căci puterea exemplului este o Lege.

Doar prin exemplul propriu părinții au o șansă să rupă hipnoza creată de internet, și astfel copiii lor să învețe. Căci chiar dacă sistemul educațional are destule lacune, este mai mult decât nimic, și cu siguranță un punct de plecare.

Din păcate mulți părinți nu sunt ei însuși educați, ceea ce face și mai greu acest proces. Iar a lăsa la mâna profesorilor viitorul copiilor lor este o greșeală pe care mulți o fac.

Concluzii


Fiecare părinte care își dorește ca al lui copil sau copiii să învețe trebuie să ia anumite măsuri.
Exemplul propriu - părintele să citească și să scrie el însuși ca exemplu pentru copii
Interzicerea sau măcar micșorarea timpului pe care copii le petrec în Online sau pe jocuri (chiar și timpul petrecut la TV). În felul acesta mintea copilului se mai eliberează puțin din capcana minții parcă special creată în acest mod.
Pentru că este o misiune grea pentru părinți răbdarea trebuie să fie aliatul lor.

Mai poți citi și:

Alte articole recomandate: