vineri, 30 octombrie 2015

Cum sa iubesc pe cel ce mi-a facut rau?

Cineva ti-a facut rau. Un rau mai mare sau mai mic. Si se spune ca “timpul vindecara si iarta”, doar ca nu este chiar asa. Atat timp cat nu poti uita ce s-a intamplat, nu poti nici ierta decat daca iti propui acest lucru. Timpul singur nu ajuta la iertare decat daca s-a uitat cu totul raul facut.


Pentru a ierta este nevoie de o dorinta puternica si o motivatie. Cea mai buna motivatie ar fi gasirea unor parti pozitive ale schimbarii comportamentului celui ce cu ceva tip in urma ne-a facut rau. De asemenea, ar trebui sa tinem cont de felul in care ni s-a facut rau: voit sau involuntar (accidental, o scapare de moment, etc).

Daca persoana ce ne-a facut rau isi continua activitatea (face rau in continuare altor oameni) este dificil sa iertam. Tine de ceea ce vrem noi, ce intelegem noi, ce simtim noi, caci in religia crestina se cere a ierta de 70 de ori cate 7 (reprezentand in felul acesta : la nesfarsit – sa iertarea la nesfarsit). In societatea laica acest lucru este de neinchipuit, a ierta pe cineva ce continua sa faca raul reprezinta un nonsens, e ca si cand am fi de acord cu rau facut.

In cazul in care cel ce ne-a facut rau s-a cait de fapta sa, fie ea voita sau nu, iertarea este mult mai usoara, mai ales daca se vede o schimbare clara in viata lui. Caci oricine poate gresi, chiar si noi – daca vom considera ca noi nu putem gresi cu siguranta gresim, ne inselam singuri, si daca am gresit, noi fata de cineva, ce bine ne-ar prinde iertarea!

Dar a ierta nu este chiar asa de usor. Teoria este teorie, practica este mult mai dificila. Si cum vom sti noi oare daca chiar am iertat? – Cel mai bun antidot impotriva urii este chiar dragostea. Numai ca acest antidot este ascuns undeva in salasurile sufletului uman, ascuns si aproape lantent. Doar descoperind-ul, invatand sa iubim vom ierta cu adevarat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu